Nato stärker närvaron i öst

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg Foto: Kjetil Ree, wikipedia.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg
Foto: Kjetil Ree, wikipedia.

Nato kommer att stärka sin militära närvaro i Öst- och Centraleuropa. Det sade militäralliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg efter ett möte med medlemsländernas försvarsministrar i Bryssel på onsdagen.

Beslutet ska bekräftas på Natos toppmöte i juli i Warszawa, men nu är det taget, sade försvarsminister Antoni Macierewicz.

Att Nato ska finnas permanent också i alliansens östra medlemsländer har länge haft hög prioritet i Polen. Det finns en oro för att Ryssland ska företa ett angrepp på de baltiska staterna eller något land i Östeuropa.

Den upptrappade närvaron kommer att vara multinationell, trupp från olika länder ska hela tiden delta. Det ska stå klart att ett angrepp på en medlemsstat är ett angrepp på hela alliansen och kommer att besvaras som ett sådant, sade Stoltenberg. Vi ska se till att vi kan försvara ett angripet medlemsland mot alla typer av hot. Upptrappningen är ett svar på den förändrade säkerhetssituationen i Europa. (TVP 10 feb 16)