Handlare protesterade mot ny skatt

Begrav inte den polska detaljhandeln stod det på banderollerna när drygt 5 000 personer på torsdagen i Warszawa demonstrerade mot regeringens planer på höjd skatt för detaljhandeln.

Utanför parlamentet överlämnade man till talmännen en begäran om att lagen ska ändras – dokumentet var undertecknat av runt 15 000 affärsinnehavare.

Skatten ingick som ett löfte till väljarna i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) valkampanj förra året – då handlade det om stormarknader med en säljyta på över 250 kvadratmeter. Nu har förslaget formulerats om och gäller även betydligt mindre butiker, och och en progressiv skattesats. Butiker med en omsättning på mindre än 1,5 miljoner złoty (3,5 miljoner svenska kronor) drabbas inte av den nya skatten.

Detta är ett sätt att ge små företag i Polen en chans att konkurrera på marknaden, sade premiärminister Beata Szydło i samtal med detaljhandelns representanter i januari.

Men många medelstora handlare är oroliga för att den nya skatten ska ta så stor del av deras vinst att butikerna inte längre lönar sig. (Polskie Radio 11 feb 16)