Duda förnekar att polsk trupp ska bekämpa IS

För en vecka sedan sade försvarsminister Antoni Macierewicz efter ett möte med USAs biträdande utrikesminister Ash Carter att Polen, när Nato nu beslutat att trappa upp sin permanenta närvaro i Central- och Östeuropa, i gengäld ska delta i kampen mot terrororganisationen Islamiska staten.

Men det håller president Andrzej Duda inte med om.

När det gäller att sända polska soldater någonstans, så är jag så långt från ett beslut som jag kan vara, sade Duda på säkerhetskonferensen i München i förra veckan.

Det kan vara så att några kommentarer har misstolkats, sade presidenten, men det finns absolut inga sådana beslut idag. Det viktigaste för Polen är nu att Nato stärker sin närvaro på den östra flanken, och även om trupperna kommer att rotera, så blir det i praktiken detsamma som om de vore permanenta. (Warsaw Business Journal 15 feb 16)