Vodkan slår Chopin men inte påven

Vodka – en omistlig del av den polska kulturen, hävdar Polska Vodkaföreningen. Foto: PR/bild.

Vodka – en omistlig del av den polska kulturen, hävdar Polska Vodkaföreningen.
Foto: PR/bild.

Johannes Paulus II och vodka är Polens två starkaste varumärken. Vodkan är till och med en starkare symbol för Polen utomlands än kompositören Fryderyk Chopin. Det visar en färsk opinionsmätning från marknadsundersökningsföretaget SW Research på uppdrag av Polska Vodkaföreningen, som vill vårda den polska spritindustrins traditioner och värderingar.

Vodkaföreningen, som bygger ett museum för den polska vodkan i Warszawa, ville ha reda på om det fortfarande är trendigt att dricka polsk vodka och om polackerna känner stolthet över sin vodka när de är utomlands.

Polsk vodka har varit känd i århundraden, men inte förrän 2013 reglerades vilka ingredienser som får ingå och hur vodkan ska produceras för att få kallas just polsk vodka.

Eftersom den polska vodkan serveras vid många högtidsdagar och i sociala sammanhang är den en oskiljaktig del av polsk kultur och tradition, anser vodkaföreningen. För att nu inte tala om att vodkan är en viktig exportvara.

I undersökningen framgår att över hälften av de svarande serverar polsk vodka när de bjuder utländska gäster, och det beror på den goda kvaliteten. Dessutom kan man dricka vodka på många olika sätt – som snaps, shots, i cocktails, med juice eller som grogg. Den är ett självklart tillbehör vid familjesammankomster, när man träffar vänner, på puben och så vidare.

En användbar dryck, alltså. Tyvärr känner de som svarade i undersökningen inte till vad som kännetecknar just den polska vodkan – ingredienser och produktionssätt. Men det spelar mindre roll – den är god och passar alltid. (Warsaw Voice 17 feb 16)