Kaczyński: Ingenting är OK!

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: wikipedia.

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński.
Foto: wikipedia.

För att göra om Polen till ett bättre land som vi lovade i valet, behöver vi åtta år, två mandatperioder i parlamentet. Det sade Jarosław Kaczyński, ordförande i det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) till den brittiska tidningen Financial Times.

Etablissemanget i det här landet säger att allt är OK, men ingenting är OK, absolut inte OK, sade Kaczyński. Även om det blir svårt måste vi ge det polska samhället balans och jämlikhet som är nödvändigt i en fungerande rättsstat. Vi måste konsolidera vårt samhälle kring polska traditioner och värderingar, helt motsatt den skammens pedagogik som har gällt under de senaste tjugo åren, sade Kaczyński. Fortfarande sitter eliten från den gamla kommunistregimen kvar i Polen, de har anpassat sig till det nya systemet, har kvar sina privilegier – det är kända personer i medievärlden, ekonomin och de statliga institutionerna som t.ex rättsväsendet.

Det är i majoritetens intresse att vi ändrar på det här, sade PiS-ledaren. Det är inte revolution, det är reformation.

Han menade också att PiS inte är skeptiskt till EU.

Som en stor europeisk stat med traditionella polska normer ska Polen kunna bedriva en politik som utvecklar och gynnar landets intressen – men måste det riktas mot EU? frågade Kaczynski. (tvn24.pl 26 feb 16)