Regeringen stoppar privatiseringen av statliga företag

Dawid Jackiewicz, minister för de statliga företagen. Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Dawid Jackiewicz, minister för de statliga företagen.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Vi skulle gärna öka kontrollen över statliga nyckelföretag om det var möjligt. Det sade ministern för de statliga företagen Dawid Jackiewicz på fredagen med anledning av att den nya regeringen nu haft makten i 100 dagar. Hade jag ekonomiska medel skulle jag inte tveka att använda dem för att köpa tillbaka dem från börsen.

Han ville inte ge exempel på vilka företag han avsåg, men ser privatiseringen av gruvjätten KGHM som skandalöst illa skött.

Vi ska fasa ut den nuvarande privatiseringen av statliga bolag och bara sälja det som ur departementets synvinkel inte behövs, sade Jackiewicz. Den nya regeringen har en helt annan inställning till privatiseringar än den förra. Inom tolv månader kommer vi istället att satsa på ett ägande kombinerat med kontroll. (Warsaw Voice 29 feb 16)