Många diplomater kallas hem

Trettio polska ambassadörer kommer att kallas hem, de flesta efter Natos toppmöte i Warszawa i juli och det katolska arrangemanget Världsungdomsdagen i Kraków, där påven väntas komma på besök. Det rapporterar nyhetsbyrån PAP.

Många av dem är stationerade i länder i Europa, och de flesta har suttit i mer än fyra år.

Hittills har tre ambassadörer kallats hem i förtid, Tomasz Arabski från Spanien, Alexander Checko från Serbien och Marek Prawda från EU och Bryssel.

Förändringarna sker på grund av maktskiftet i Polen, uppger TVP. I samband med den nya lagen om offentlig förvaltning har det inrättats nio nya direktörer och tjugo biträdande direktörer på utrikesdepartementet. Där har redan tidigare funnits ett hundratal chefer och bara en har fått lämna sin arbetsplats sedan departementet fick en ny chef, utrikesminister Witold Waszczykowski. (TVP 2 dec 16)