Till minne av de fördömda soldaterna

Fängelset i Mokotów , där så många motståndare till kommunistregimen suttit fängslade och blivit torterade. Foto: wikipedia.

Fängelset i Mokotów, där så många av de fördömda soldaterna suttit fängslade och blivit torterade.
Foto: wikipedia.

På tisdagen högtidlighöll Polen minnet av De fördömda soldaterna, medlemmar av den underjordiska motståndsrörelsen Hemmaarmén, som in på 1950-talet inte gav upp efter andra världskriget utan fortsatte att kämpa mot den Moskvastödda kommunistregimen i Polen.

Partisanerna, som i många år höll sig gömda i skogarna, var länge ett förbjudet samtalsämne under kommunisttiden och när de omnämndes officiellt kallades de banditer, som jagades, greps och ställdes inför militärdomstol.

När ”banditerna” avrättades begravdes de i omärkta gravar, och bara under de senaste åren har man under utgrävningar på militärkyrkogården Powązki i Warszawa hittat hundratals skelett som man tror är just ”fördömda soldater”.

Den 1 mars 1961 lät regimen avrätta sju partisanledare i det ökända Mokotów-fängelset i Warszawa, och för att hedra dem och så många andra offer beslöt regeringen Tusk för fem år sedan att deras minne särskilt ska hedras den 1 mars varje år.

Premiärminister Beata Szydło har utlovat en särskild pension till överlevande partisaner, som en gest av tacksamhet från regeringen, och under minnesceremonin vid den okände soldatens grav i Warszawa utlovade president Duda att en skylt till minne av de fördömda soldaterna snarast ska sättas upp.

Tidigare i veckan tillkännagav Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), att de fördömda soldaterna ska få ett eget museum. Det ska inrättas i Mokotów-fängelset, där så många motståndare till kommunistregimen hållits fångna, torterats och avrättats, vilket justitieminister Zbigniew Ziobro skriftligen godkänt. (Warsaw Voice, Polskie Radio och wB 2 mars 16)