USA trycker på om Konstitutionsdomstolen

Washington anser att den polska regeringen ska följa Venedigkommissionens preliminära utlåtande och därmed lösa den konstitutionella krisen i Polen. Det skriver den amerikanska tidningen Wall Street Journal. Frågan riskerar annars att undergräva landets önskemål om att Nato ska utöka sin närvaro i Centraleuropa, en fråga som Polen drivit ända sedan konflikten mellan Ryssland och Ukraina bröt ut.

Amerikanska tjänstemän på besök i Warszawa har påpekat att regeringen bör följa Venedigkommissionens preliminära utlåtande, vilket irriterade regeringen. Det fick också Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) att reagera starkt. Utan att peka ut något särskilt land gick han i ett tal i parlamentet till angrepp mot allierade som lägger sig i landets interna angelägenheter.

Det är ett stort misstag av våra allierade om de gör gemensam sak med oppositionen, sade han. Venedigkommissionens utkast är bara riktlinjer och på intet sätt bindande för oss. Våra allierade försöker blanda sig i våra angelägenheter och gör därmed detta till en fråga om Polens suveränitet.

USA har flera gånger uttryckt oro för den nuvarande situationen, och enligt det amerikanska utrikesdepartementets talesperson Mark Toner har man en öppen diskussion om de demokratiska frågorna. Han sade också att planerna på att Natos toppmöte i juli ska hållas i Warszawa står fast, och att alliansen är intresserad av att öka sin närvaro i bland annat Polen, skriver Wall Street Journal.

Men varje demokrati behöver ett starkt system för kontroll och balans, och ett oberoende domstolsväsende är avgörande för rättssäkerheten, och vi hoppas att vi inom kort ska se utvecklingen gå åt det hållet, sade Toner. (wyborcza.pl 5 mars 16)