Kaczyński och den polska krisen

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Magnus Manske, wikipedia.

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Magnus Manske, wikipedia.

Regeringen kommer inte att publicera Konstitutionsdomstolens utslag, för det finns inget utslag. Det som Konstitutionsdomstolens (KD) ordförande lagt fram är bara några domares åsikt. Det sade Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet PiS (Lag och Rättvisa), i den polska statliga televisionen på måndagskvällen.

Det som Kaczyński avfärdar som några domares åsikt är Konstitutionsdomstolens underkännande av ändringarna i lagen om Konstitutionsdomstolen.

Premiärministern har redan lämnat över ärendet till parlamentet, som får fatta beslut om vad som ska göras. Talmannen får inrätta en expertkommission som ska analysera frågan, sade Kaczyński, som anser att det behövs utlåtande från nya experter som ska bortse från de yttre påtryckningar som ägt rum – som Venedigkommissionens kritik av ändringarna i lagen om KD.

Läs vidare >>