Tusk: Polen har målat in sig i ett hörn

Förre premiärministern Donald Tusk råder regeringen att följa Venedigkommissionens rekommendationer. Foto: wikimedia.

Förre premiärministern Donald Tusk råder regeringen att följa Venedigkommissionens rekommendationer.
Foto: wikimedia.

Även Europeiska rådets ordförande Donald Tusk engagerar sig nu i frågan om Polen, Konstitutionsdomstolen (KD) och Venedigkommissionen.

Polen bör genomföra kommissionens rekommendationer, säger Tusk i samband med EUs toppmöte i flyktingfrågan. Rekommendationerna kan hjälpa till att lösa dödläget mellan regeringen och KD. Polen har målat in sig i ett hörn både vad gäller landets rykte och bilden av vad som händer med rättssäkerheten i landet.

Det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) beslöt i december att ändra reglerna för Konstitutionsdomstolens självständighet och arbetssätt. Enligt grundlagen ska KD granska nya lagar och avgöra om de är förenliga med grundlagen. KD sammanträdde – enligt de gamla bestämmelserna – och konstaterade att de nya reglerna är inte förenliga med författningen.

Normalt publiceras KDs utslag i författningssamlingen och träder därmed i kraft.

Men PiS anser att KD inte följt reglerna – de nya, som strider mot grundlagen – och därför är domslutet bara en åsikt som läggs fram av några personer som alla råkar vara ledamöter av KD.

Venedigkommissionen, som är ett rådgivande organ knutet till Europarådet och består av experter på internationell rätt och grundlagsrätt, granskade frågan på inbjudan av regeringen och drog slutsatsen att regeringen har fel och KD har rätt. Regeringen bör publicera KDs utslag och publicera det i författningssamlingen skriver kommissionen i sitt utlåtande.

PiS konstaterar att även Venedigkommissionen levererat en åsikt som inte är bindande.

Polens förre premiärminister Donald Tusk, idag ordförande i Europeiska rådet, försöker nu påverka regeringen. Medan hans forna parti, liberalkonservativa Medborgarplattformen (PO), fortfarande satt i regeringsställning, kunde han räkna med att regeringschefen, hans efterträdare Ewa Kopacz, lyssnade.

Men PiS-regeringen tänker knappast låta sig styra av Tusk, som man dessutom ser som medansvarig för Smolenskolyckan då förre presidenten Lech Kaczyński och 95 andra personer ur den politiska och militära maktapparaten omkom. (Polskie Radio och wB 17 mars 16)