Jack Strong blir whisky

Överste Ryszard Kukliński. Foto wikipedia.

CIA-spionen överste Ryszard Kukliński – Jack Strong. Foto wikipedia.

Whiskydrickandet ökar i Polen och alkoholproducenten Akwawit-Polmos jobbar nu med att ta fram en egen whisky i skotsk stil. Den nya produkten ska få namnet Jack Strong efter CIA-spionen Ryszard Kukliński.

Polska dryckesvanor har genomgått en metamorfos under de senaste åren. Kommunisttidens vodka har bytts ut mot starköl, vin och cider. Även whiskyn har idag sin självklara plats i polackernas spritskåp, konsumtionen av whisky ökade med 18 % under 2015, och polackerna lägger idag ut 1,4 miljarder euro (13,6 miljarder svenska kronor) på att få sig en whiskypinne då och då.

Från och med nästa år ska det finnas ett inhemskt whiskyalternativ som dessutom ska påminna om Polens moderna historia. Jack Strong eller Ryszard Kukliński, försåg i under hela 1970-talet CIA med hemligt material från Warszawapakten. Precis före krigstillståndet 1981 plockades han och hans familj ut ur landet av amerikanerna. I Polen dömdes han som spion till döden.

Han anses i hög grad ha bidragit till kommunismens fall, men polackerna är kluvna till hans insatser och många ser honom fortfarande som landsförrädare. För tio år sedan inreddes ett rum i CIAs högkvarter till ett museum över Kukliński och bara för några veckor sedan sade försvarsminister Antoni Macierewicz att Kukliński postumt bör befordras till general för sina insatser för fosterlandet. (Polskie Radio och wB 21 mars 16)