Macierewicz: Natos toppmöte hålls i säkra Warszawa

Försvarsminister Antoni Macierewicz betvivlar Smolenskutredningens resultat.

Försvarsminister Antoni Macierewicz. Foto: wikipedia.

I den oroliga värld som vi lever i är Polen ett garanterat tryggt land, säger försvarsminister Antoni Macierewicz. Jag arbetar just nu med förberedelserna inför Natos toppmöte i Warszawa i juli. Vi har valts till värd för toppmötet eftersom vi är det land som är bäst förberett för det. Efter attackerna i Bryssel har jag vidtagit särskilda säkerhetsåtgärder för att säkerställa att ingenting händer under toppmötet.

Så sent som idag talade jag med företrädare för Natos generalsekreterare som bekräftade att det blir den 8-9 juli, säger Macierewicz. Mötet ska hållas på Nationalarenan i Warszawa och allt prat om att toppmötet skulle flyttas till ett annat land är nonsens.

Ända sedan konflikten mellan Ryssland och Ukraina bröt ut har Polen bearbetat medlemsländerna för att Nato ska bygga upp en permanent närvaro i Centraleuropa – gärna i Polen. Det är tänkt att beslutet fattas på sommarens möte i Warszawa.

Men regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) hantering av Konstitutionsdomstolen (KD) och rättssäkerheten i landet har fått många att reagera, och inte minst USA har tryckt på. Ett sätt att rubba PiS skulle vara att antingen flytta på toppmötet, vilket vore en prestigeförlust för regeringen, eller att besluta om en förstärkning av Natos östra flank – men inte inte just nu. (TVP och wB 23 mars 16)