Protester mot politisering av Polskie Radio

PR P3

De statliga medierna tillhör varken politiska partier eller journalister – de tillhör polackerna, som ju finansierar dem. Det skriver journalisterna på Polskie Radios P3, som efter TVP och Polskie Radio P1, nu står på tur att politiseras av det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS).

Journalisternas och radioledningens uppgift är enligt lagen att skapa program av högsta kvalitet, utan inslag av politisk propaganda, skriver P3s journalister.

I söndagskväll protesterade P3s lyssnare och uppmanade ledningen att ta tillbaka alla ändringar i såväl personalen som programutbudet.

Protesterna gäller i första hand två journalister som fått sparken – chefen för den politiska redaktionen Jerzy Soznowski, också facklig ledare på P3, och Marcin Zaborski, som lyftes ut ur morgonprogrammet Treans politiska salong sedan Rafał Bochenek, regeringens politiska talesperson gjort sig till åtlöje i direktsändning. Zaborski har ersatts av Paweł Lisicki, chefredaktör för ultrakonservativa Do Rzeczy (Till Saken).

Dorota Tubielewicz Mattsson