Kaczyński ber oppositionen lägga ner vapnen

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), vädjar nu till oppositionen om en lugnare politisk debatt.

Vi är idag i en nödsituation, det finns flera hot i västvärlden, vi har Rysslands aggressiva politik och det finns en rad olika konflikter, sade Kaczyński på en presskonferens på torsdagen. Efter påsk ska jag vädja till oppositionen att avstå från alltför hätsk politisk debatt – åtminstone tills efter påve Franciskus besök i Kraków i slutet av juli. Vi ska inte föra ut våra interna diskussioner i världen.

Efter helgen ber jag talmannen Marek Kuchciński bjuda in till en dialog med partiledarna. Även vi i Polen berörs ju av den situation som uppstått i Europa. Vi ska agera som om vi vore mitt i en nödsituation, för idag har vi förvisso en nödsituation, sade Kaczyński.

Oppositionen tycks emellertid inte bli allt för imponerad av PiS-ledarens vädjan.

Vi är naturligtvis redo för olika former av samtal, sade förre försvarsministern Tomasz Siemoniak från oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO). Men Kaczyński har ju tidigare visat att han inte är intresserad av några kompromisser utan mest angripit oppositionen. Det här utspelet gör han bara för att leda bort uppmärksamheten för vad som händer.

Även det nya partiet Moderna (Nowoczesna) är skeptiskt.

Kaczynski försöker vinna tid, säger Katarzyna Lubnauer, men det är faktiskt regeringen som ska lösa sina problem med EU. (TVN, TVP och Polskie Radio 24 mars 16)