Polański filmar Dreyfus i Frankrike

Filmregissören Roman Polański med hustrun Emmanuelle Seigner. Foto: Georges Biard, wikipedia.

Filmregissören Roman Polański med hustrun Emmanuelle Seigner. Foto: Georges Biard, wikipedia.

Filmregissören Roman Polański har skjutit upp inspelningen av sin film om Dreyfus-affären till nästa år, skriver den franska tidningen Le Parisien.

Filmen baseras på en roman av Robert Harris, och handlar om den fransk-judiske kaptenen Alfred Dreyfus som 1894 felaktigt anklagades för att vara tysk spion.

Enligt tidningen beror förseningen på att den skådespelare som ska spela huvudrollen inte har tid förrän 2017.

Polański hade tidigare för avsikt att spela in filmen i Polen, men sedan skattereglerna för filmare förändrats i Frankrike flyttade han inspelningen dit i stället, rapporterar den statliga radiostationen Polskie Radio.

Det kan finnas en anledning till. När Polański deltog i invigningen av Museet för de polska judarnas historia i Warszawa hösten 2014 krävde amerikanska myndigheter att han skulle utlämnas för att stå till svars för ett sexbrott på 1970-talet. Ärendet handlades av en domstol i Kraków som i oktober 2015 kom fram till att det skulle vara oförenligt med polsk lag att lämna ut regissören. Den förra regeringen var helt på domstolens linje, men såväl Jarosław Kaczyński, ordförande i partiet Lag och Rättvisa (PiS), som just vunnit parlamentsvalet, och den blivande justitieministern Zbigniew Ziobro ansåg att Polanski borde utlämnas.

Kanske föredrar Polański, som är fransk medborgare, att filma i Paris i stället för att riskera ytterligare juridiska komplikationer om han återvänder till Polen. (Polskie Radio och wB 29 mars 16)