Dom mot säkerhetschefen upphävs efter benådningen

Säkerhetschefen Mariusz Kamiński. Foto: Jarosław Roland Kruk, wikipedia.

Säkerhetschefen Mariusz Kamiński.
Foto: Jarosław Roland Kruk, wikipedia.

Tingsrätten i Warszawa har upphävt domen och återkallat åtalet mot Mariusz Kamiński, före detta chef för Antikorruptionsbyrån, CBA.

Kamiński blev chef för CBA när regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) satt vid makten 2005–2007 och anklagades för att trakassera PiS politiska motståndare och sätta dem överst på listan över mutmisstänkta. 2009 fick han sparken och blev i stället politiker och ett av toppnamnen inom PiS. Han blev också parlamentsledamot och fick parlamentarisk immunitet – därför sköts utredningen av anklagelserna om maktmissbruk på framtiden.

Så småningom blev det emellertid rättegång och för ett år sedan föll domen – tre års fängelse och tio års förbud att inneha någon offentlig tjänst.

En politisk dom, hävdade PiS.

Efter parlamentsvalet i oktober, då PiS fick egen majoritet, återupprättades Mariusz Kamiński. Han blev benådad av presidenten och utsågs strax därefter av den nytillträdda premiärministern Beata Szydło till samordnare och högste chef för landets säkerhetstjänster. Benådningen var unik i sitt slag och gjordes innan den fällande domen över Kamiński vunnit laga kraft.

Nu upphävs domen från 2015.

Presidentens benådning blev avgörande, säger domaren Grażyna Puchalska. Domstolen har inte rätt att undersöka orsaken till benådningen, den är inte tidsbegränsad och då gäller inte de vanliga bestämmelserna. Fallet måste få ett avslut och läggs därför ner.

Enligt grundlagen kan presidenten benåda en person även om domen inte vunnit laga kraft, säger justitieminister Zbigniew Ziobro. (TVP, TVN24 och Polskie Radio 30 mars 16)