Kaczyński lovar ändring i lagen om Konstitutionsdomstolen

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Torsdagens möte där partiledarna skulle försöka nå fram till någon form av borgfred tycks inte ha varit särskilt framgångsrikt.

Flera av de beslut som det nya regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) drivit igenom har mötts av starka reaktioner, inte minst nedmonteringen av Konstitutionsdomstolens oberoende ställning. Varje helg har tiotusentals polacker demonstrerat på gatorna, och både EU och USA har uttryck oro för rättssäkerheten och för demokratins ställning i Polen.

Oroligheterna har blivit för mycket för PiS, i synnerhet som Polen förbereder sig för två viktiga evenemang. Det första är Natos toppmöte i Warszawa i början av juli då Nato väntas fatta beslut om att förstärka sin närvaro i Centraleuropa – ett för polackerna efterlängtat beslut. Det andra är påve Franciskus besök på det katolska arrangemanget Världsungdomsdagarna senare samma månad. PiS vill få oppositionen att lägga band på sig åtminstone till efter påvens besök – ett förslag som inte mötts av någon större förståelse.

Läs vidare >>