Regeringens popularitet dalar – tillfälligt

Om det vore val idag skulle regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) få 29 % av rösterna – ett tapp på 5 % sedan opinionsinstitutet Ibris förra mätning. Det är dock tänkbart att den siffran stiger nästa opinionsundersökning eftersom det nya barnbidraget börjar betalas ut iden här månaden.

Det liberala partiet Moderna (Nowoczesna), som bildades för ett år sedan, får 23 % och liberalkonservativa Medborgarplattformen, som satt vid makten under de två senaste mandatperioderna, kommer på tredje plats med bara 14 %.

Som nummer fyra kommer främlingsfientliga Kukiz’15.

Även högerextremistiska KORWiN har kravlat sig över 5 %-spärren till parlamentet. Partiledaren Janusz Korwin-Mikke brukar låta tala om sig genom anmärkningsvärda uttalanden, och senast hävdade han att Europa är ett lik.

Vänsterpartiet Tillsammans, som också bildades förra året, ligger med 4,6 % nära gränsen för att komma in i parlamentet, liksom Vänsteralliansen (SLD) med 4 %. (Polskie Radio och wB 2 april 16)