– Nej till tortyr mot kvinnor!

Klädgalgar fick symbolisera vad som väntar gravida kvinnor som vill avbryta en oönskad abort. Demonstration i Warszawa på söndagen. Foto: Partiet Tillsammans Facebooksida.

Klädgalgar fick symbolisera vad som väntar gravida kvinnor som vill avbryta en oönskad abort. Demonstration i Warszawa på söndagen. Foto: Partiet Tillsammans Facebooksida.

Trådgalgar använder vi idag till att hänga kläder på, men förr var galgen ett medel för förtvivlade kvinnor att avbryta en oönskad graviditet. Det var tortyr och vi säger nej till tortyr mot kvinnor, sade Dorota Budacz vid den demonstration som vänsterpartiet Tillsammans på söndagen arrangerade i Warszawa. Protestaktioner förekom även i andra polska städer.

Tusentals människor med trådgalgar i händerna hade mött upp utanför parlamentsbyggnaden för att protestera mot det medborgarförslag om totalförbud mot abort, som nyligen lämnats in till parlamentet.

Förslagen stöds av både premiärminister Beata Szydło och kyrkan.

Den religiösa Stiftelsen Pro har till parlamentet lämnat in ett medborgarförslag om totalt förbud mot abort, och om de på tre månader kan få ihop minst 100 000 namnunderskrifter från personer som vill förbjuda abort helt och hållet, så kommer frågan att behandlas i parlamentet, där det religiösa och konservativa Lag och Rättvisa (PiS) har majoritet.

Demonstrationen var arrangerad av Partiet Tillsammans, ett parti på vänsterkanten, som inte fick tillräckligt mycket röster i valet i oktober för att komma in i parlamentet.

I Polen kan man idag få abort om moderns liv eller hälsa är i fara, om fostret är allvarligt skadat eller om graviditeten är resultatet av ett brott (våldtäkt eller incest). Under förutsättning att man hittar en klinik som utför aborter. Vårdpersonal har rätt att hänvisa till sitt samvete och vägra utföra ingreppet – man ska visserligen hänvisa till en annan klinik där aborten kan utföras, men den som själv inte vill genomföra behandlingen tycker ofta att det är lika illa om någon annan gör det. (Polsat och wB 3 april 16)