Sabotage misstänks på statligt stuteri

Hästarna springer längs ängen.

Stuteriet är berömt för sin uppfödning och arabhästar. Foto: Stanisław Godula.

Två dyrbara avelsston har på ett par veckor dött på det berömda statliga stuteriet Janów Podlaski i östra Polen. Båda stona ägdes av Shirley Watts, hustru till Rolling Stones-trummisen Charlie Watts, som nu planerar att ta hem resten av sina avelshästar från Polen.

Jordbruksminister Krzysztof Jurgiel misstänker sabotage.

I februari byttes den dåvarande chefen, veterinären Marek Trela, ut mot en ekonom tillhörig regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), vilket väckte uppmärksamhet i internationella hästkretsar. Trela har i många år varit mycket uppskattad tränare på Janów Podlaski. I höstas avled ett annat avelssto, och jordbruksministern angav vanvård som skäl till att ge Trela sparken.

Men eftersom dödsfallen fortsätter misstänker Jurgiel sabotage mot det statliga stuteriet, som är berömt över hela världen för sina arabhästar. (Polskie Radio och Polsat 3 april 16)

Läs mer om konflikten på Janów Podlaski >>