Giftigt foder orsak till hästdöd i Janów

I hästfodret på det statliga stuteriet i Janów Podlaski har man hittat antibiotika av en typ som brukar användas vid uppfödning av fjäderfä, men som är giftig för hästar. Det skriver tidningen Rzeczpospolita.

Tre värdefulla avelsston har på senare tid dött av tarmvred på det berömda stuteriet, senast för ett par dagar sedan då Shirley Watts, hustru till en av musikerna i Rolling Stones, förlorade två hästar. Även i oktober dog ett sto i tarmvred. Den dåvarande chefen, veterinären och tränaren Marek Trela fick då sparken och ersattes av ekonomen Marek Skomorowski, vilket väckte uppmärksamhet i hästbranschen.

Det får inte finnas antibiotika i hästhavre, säger en källa till tidningen, och det kan bara vara för att skada djuren.

De förgiftade hästarna var värda miljoner, och dödsfallen innebär ett svårt slag för stuteriet – både för dess rykte i omvärlden och för dess ekonomi. (Rzeczpospolita 4 april 16)