Stuteriet i Janów får ny chef

De vackra hästarna springer genom allén på Janów. Foto: Stanisław Godula.

Hästar på Janów Podlaski. Foto: Stanisław Godula.

Det anrika arabhäststuteriet i Janów Podlaski kommer att få en ny chef, och tjänsten kommer att utlysas. Det meddelade Waldemar Humięcki ordförande för Jordbruksfastighetsbyrån, på onsdagen. Det är dock oklart när det ska ske.

Den senaste tidens turbulens kring stuterierna i Janów och Michałów, då de tidigare cheferna oväntat avsattes och ersattes av regeringspartiets egna män väckte stora protester. Situationen blev inte bättre av tre hästar nyligen avled och att man under utredningens gång upptäckte otillåtna giftiga substanser i hästfodret.

Att Marek Trela, den uppskattade förre chefen med 30-årig erfarenhet av uppfödning av arabhästar, återinsätts på posten är inte aktuellt, lät Humięcki förstå. Allmänheten förväntar sig visserligen att den nye chefen liksom Trela ska vara en erfaren hästuppfödare. Men det är svårt att hitta en person med Trelas kunskaper och erfarenhet.

Inte heller jordbruksminister Krzysztof Jurgiel vill ha tillbaka Trela – han hänvisar till oegentligheter som tränaren påstås gjort sig skyldig till.

Jurgiel menar också att den person som regeringen satte in, ekonomen Marek Skomorowski, har blivit offer för en klappjakt. (TVP 6 april 16)