Europarådet lovar stöd till judiska begravningsplatser

Frampol är ett exempel på hur kulturarvet kan skyddas av lokalbefolkningen. Det sade Europarådets generalsekreterare Torbjörn Jagland, som på tisdagen besökte staden för att avtäcka en plakett till minne av stadens judiska befolkning.

Före andra världskriget utgjorde judarna hälften av invånarna, men många mördades under ockupationen. Den 1 november 1942 sköts runt ettusen judar på begravningsplatsen av nazisterna.

Efter kriget revs muren runt begravningsplatsen och en del gravstenar vandaliserades, men sedan har invånarna lagt sig vinn om att skydda begravningsplatsen. Med vid ceremonin var några skolbarn som hade hört äldre släktingar berätta om sina judiska grannar före kriget.

Jagland utlovade att Europarådet i samarbete med den judiska organisationen EJCI (European Jewish Cemeteries Initiative) ska stödja sådana projekt i Polen och andra länder i Centraleuropa.

Med hjälp av pengar från Tyskland restes förra året ett nytt stängsel runt platsen av Stiftelsen för bevarandet av judiska begravningsplatser i Polen, som är EJCIs partner i Polen. (Polskie Radio 6 april 16)