PiS får ökat stöd i opinionen

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński i kretsen av sina väljare. Foto; wikipedia.

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński bland belåtna anhängare. Foto: wikipedia.

Om det vore val idag skulle fyra partier komma in, visar en färsk undersökning från opinionsinstitutet Cbos. Siffrorna inom parentes är en jämförelse med Cbos mätning för 14 dagar sedan.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) leder med 38 % (+4 %).

Det årsgamla liberala Moderna (Nowoczesna) får 18 % (+ 2 %) – partiet anses vara en modernare variant av det förra regeringspartiet Medborgarplattformen (PO), som går tillbaka allt mer och nu ligger på 13 % (-1 %).

Även populistiska Kukiz’15 skulle få vara kvar i parlamentet med 8 % (-4 %).

Bondepartiet (PSL) skulle få 3 %, (±0 %) liksom vänsterpartiet Tillsammans (Razem), men Tillsammans ökar med 1 %. Högerextrema KORWiN har tappat 4 % och landar på 2 %.

9 % har ingen bestämd åsikt. Och 65 % (+ 3 %) skulle gå och rösta om det vore val idag – en hög siffra för polska förhållanden – i parlamentsvalet i oktober deltog knappt 52 %, och i presidentvalet i maj drygt 55 %.

Vilka slutsatser man kan dra av det är svårt att säga, men det ser ju ut som att även ett högre valdeltagande skulle vara till fördel för PiS. Vad som gör det svårare är att bara 65 % av de tillfrågade ville lämna några svar i opinionsmätningen. (Rzeczpospolita och wB 8 april 16)