Duda planterade en ek till minne av Katyńoffren

President Andrzej Duda planterade på onsdagen ett träd i presidentpalatsets trädgård.

Trädet, som kallas Minnets ek, ska påminna om de 22 000 polska krigsfångar som i april 1040 avrättades av sovjetiska säkerhetstrupper. Dödandet skedde på olika håll i Sovjetunionen, bland annat i Katyńskogen utanför Smolensk. Där dödades 4 400 polacker som sedan begravdes i massgravar.

Trädet planterades i jord som polska ungdomar hämtat i Katyńskogen.

Eken är inte bara en symbol för minnet av dem som mördades i Katyń, sade presidenten, utan också en symbol för vår nations styrka.

Katyńmorden erkändes inte förrän 1990 av Sovjetunionen.

Duda tog också upp Smolenskolyckan den 10 april 2010, då dåvarande president Lech Kaczyńskis plan störtade och alla 96 ombord omkom. De var då på väg till en minnesceremoni i Katyń, 70 år efter morden.

President Kaczyński avsåg själv att plantera en ek i palatsets trädgård, sade Duda. Trots de fruktansvärda såren och de ofattbara förlusterna har den polska nationens styrka inte avtagit. (Polskie Radio 13 april 16)

Läs mer om Katyńmorden >>