Macierewicz: Det blir Natotrupper i Centraleuropa

Jag är övertygad om att Natos permanenta närvaro på den östra flanken är på gång. Det sade försvarsminister Antoni Macierewicz efter samtal i Bryssel på tisdagen med alliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg och överbefälhavaren general Phillip Breedlove.

De delar de flesta av våra synpunkter på hur den permanenta närvaron ska utformas, sade Macierewicz. De flesta av våra önskemål kommer sannolikt att uppfyllas i nästan varje detalj.

Polen har krävt att Nato ska ha en permanent styrka i Centraleuropa sedan början av den rysk-ukrainska krisen 2014.

Besluten på toppmötet i Warszawa bör bekräfta Natos militära närvaro i sådana dimensioner att det verkar avskräckande på en potentiell angripare, sade försvarsministern.

Han kom inte med några detaljer men nämnde att det s.k. Suwałkigapet, gränsområdet mot Litauen mellan Kaliningrad och Vitryssland, finns med i diskussionerna. Om Ryssland skulle ockupera Litauen skulle det vara lätt att komma vidare in i Polen via Suwałkigapet. (Polskie Radio och wB 13 april 16)