Vindkraftsvänner protesterade mot lagförslag

Vindkraftspark i Zagorze. Foto> wikipedia.

Vindkraftspark i Zagorze. Foto: wikipedia.

Ett par tusen personer demonstrerade på torsdagen i Warszawa mot regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) proposition om vindkraftsparker.

Demonstranterna, som anser att den nya lagen hindrar all utveckling av vindkraftsparker i Polen, överlämnade en petition till talmannen där de kräver att förslaget ska stoppas.

PiS har utarbetat den här propositionen utan att samråda med industrin, säger ordföranden i Polska Vindkraftföreningen, Wojciech Cetnarski. Om det går igenom blir det omöjligt att bygga ut nya vindkraftparker i landet. Vindkraftsindustrin sysselsätter idag 8 000 personer.

Utrikesminister Witold Waszczykowski har tidigare sagt att förnybar energi (liksom cyklister, vegetarianer och rasblandning) är vänsteridéer som inte passar ihop med de traditionella polska värderingarna. (Polskie Radio och wB 15 april 16)