Inga Natobaser i Polen

Vid toppmötet i Warszawa i juli kommer Nato att fatta viktiga beslut om att stärka försvarspolitiken, men det blir inget beslut om stationära Natobaser i Polen. Istället blir det en ständig men roterande militär närvaro på den östra flanken. Det säger Natos biträdande generalsekreterare Alexander Vershbow, rapporterar nyhetsbyrån PAP.

Den roterande militära närvaron blir elastisk, duglig och ska utgöras av mycket seriösa styrkor som borde avskräcka vilken motståndare som helst, säger Vershbow. Det blir en styrka som ska avskräcka utan att ge upphov till anklagelser om aggression. Nato är en försvarsallians, det får inte råda några tvivel om det.

Detta klargörande uttalande kan knappast glädja utrikesminister Witold Waszczykowski som så sent som i förra veckan förklarade att Ryssland utgör ett existentiellt hot och att han förväntar sig ett beslut som ska höja säkerhetsnivån i regionen.

Waszczykowski menar att det finns två säkerhetsnivåer inom Nato. Den ena är högre och gäller Västeuropa, den är lägre på den östra flanken, där det inte finns några baser.

Jag förväntar mig att toppmötet tar tag i och förändrar situationen, frånvaron av Natostyrkor skapar en provocerande situation, säger utrikesministern.

Det må så vara men Polens instabila politiska situation kan bidra till att dess allierade känner en viss tvekan. Det allt mindre demokratiska Polen har tydligt visat att regeringen inte tänker vara solidarisk med sina allierade i andra för Europa vitala frågor. Europa och världen vet inte längre vad man har Polen och vad man kan förvänta sig av landet. Om utrikesministern fortsätter agera och tala som hittills får han allt svårare att övertyga Nato om motsatsen. Och det kan provocera eventuella angripare ännu mer.

Dorota Tubielewicz Mattsson