Polackerna tycker inte att staten ska hjälpa bolånetagare

En tredjedel av polackerna är positiva till att staten ska hjälpa till vid konverteringen av bolån som tagits i schweiziska franc. Men de flesta av dem tycker hjälpen bara ska gå till dem som är i en svår ekonomisk situation, visar en färsk undersökning från opinionsinstitutet Cbos.

Över hälften av dem som svarade tycker inte att staten ska hjälpa till.

Runt fem miljoner polacker tog efter rekommendation från bankerna i flera år bolånen i utländsk valuta, företrädesvis schweizerfrancen, som var stabil och bra.

Men för drygt ett år sedan släpptes francen fri mot euron, och lånen blev plötsligt betydligt dyrare för låntagarna. Det var valår i Polen och olika politiker, bland dem Jarosław Kaczyński, ledare för regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), och partiets presidentkandidat Andrzej Duda, föreslog att staten och bankerna skulle ta en stor del av smällen. Ekonomer som centralbankschefen Marek Belka uttryckte oro för bankernas framtid.

Bolånefrågans inverkan på den polska banksektorn var också en viktig fråga när kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor i januari sänkte Polens kreditbetyg och flera andra utvärderade det ekonomiska läget. (Warsaw Business Journal och wB 20 april 16)