Polen stöder Turkiets medlemsansökan

Utrikesminister Witold Waszczykowski. Bild wikipedia.

Utrikesminister Witold Waszczykowski.
Bild wikipedia.

Polen vill se Turkiet som medlem i EU i en nära framtid och stöder att EU ska slopa visumkravet för turkar. Det sade utrikesminister Witold Waszczykowski vid ett möte med den turkiske utrikesministern Mevlüt Çavuşoğlu i Ankara på onsdagen.

Polen och Turkiet har liknande problem på båda flankerna – den nordöstra och sydöstra, bland dem de som förorsakas av Rysslands aggressiva uppträdande, sade Waszczykowski.

På tisdagen underströk EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att Turkiet måste uppfylla alla de villkor som krävs får visumprivilegier. Turkiet svarade med att om EU inte slopar visumkravet kan man komma att bryta flyktingavtalet som slöts i förra månaden. (Warsaw Business Journal 20 april 16)