Nya bakslag för statliga stuterier

De vackra hästarna springer genom allén på Janów. Foto: Stanisław Godula.

Hästar på Janów Podlaski. Foto: Stanisław Godula.

Stuterierna i Janów Podlaski och Michałów drabbas av nya bakslag. Det företag, som hittills arrangerat de auktioner där avelscentrens berömda arabhästar säljs, bryter nu kontraktet.

Vi får ingen kontakt med dem, säger Barbara Mazur från Polturf till TVN24. Vi har haft ett enda möte med den nya ledningen. Vi får ingen information, vi vet inte vilka hästar som ska säljas – det är omöjligt att arrangera en auktion på samma höga nivå som tidigare. Utländska köpare har också signalerat att de har ställt in sin resa till Polen.

Den första Janów-auktionen på arabhästar hölls 1970, och sedan 2001 har den tilldelats benämningen Pride of Poland (Polens Stolthet). Stuteriet har funnits i nära 200 år, och på en auktion förra året såldes ett avelssto för 1,4 miljoner euro (13,6 miljoner svenska kronor).

När den nya regeringen tillträdde i höstas fanns stuterierna med på listan över statliga företag som skulle få en ny ledning. De tidigare cheferna, veterinärer och erfarna tränare, fick sparken och ersattes med ekonomer. Kort efteråt dog ett par dyrbara ston, som tillhörde Shirley Watts, hustru till en av musikerna i Rolling Stones. Det visade sig att djuren fått kycklingfoder med antibiotika som är giftigt för hästar. Shirley Watts tog hem sina återstående hästar, och historien blev bekant i hela världen.

Ovanpå detta hoppar auktionsarrangören av eftersom man varken får kontakt med eller information från den nya ledningen. (Warsaw Business Journal och wB 28 april 16)