Hästauktionerna flyttas till Poznań

Hästar på det berömda stuterier Janów Podlaski. Foto: Stanisław Godula

Hästar på det berömda stuterier Janów Podlaski.
Foto: Stanisław Godula

De berömda hästauktionerna Pride of Poland kommer att fortsätta även om den tidigare arrangören hoppar av. Arrangör blir i stället den internationella Poznań-mässan, meddelar Waldemar Humięcki ordförande för Jordbruksfastighetsbyrån som har ansvaret för de statliga stuterierna i Janów Podlaski och Michałów.

Den förre arrangören, Polturf, bröt tidigare i veckan kontrakten på grund av bristande kommunikation med den nya ledningen på Janów, där auktionerna av de berömda arabhästarna brukar äga rum.

För ett par månader sedan fick de erfarna och framgångsrika ledarna för stuterierna sparken och ersattes av en ekonom. Kort därpå dog två hästar på Janów, sedan de fått kycklingfoder med antibiotika som är giftigt för hästar. Avelsstonas ingick i ett avelsprogram där man ville utveckla en värdefull arabblodslinje.

De ägdes av Shirley Watts, hustru till en av musikerna i Rolling Stones, som nu vill ha ersättning för sina dyrbara djur.

Den dyraste häst som sålts på Janów inbringade 1,4 miljoner euro. (Polskie Radio och wB 29 april 16)

Läs mer >>