Dokumentärfilmpris till Bielawska

Kalla mig Marianna – prisad film av Karolina Bielwaska.

Kalla mig Marianna – prisad film av Karolina Bielawska.

Filmaren Karolina Bielawskas dokumentär Kalla mig Marianna (Mów mi Marianna) fick pris för bästa regi på den amerikanska dokumentärfilmfestivalen 19th Full Frame Documentary Film Festival.

Filmen handlar om en transsexuell kvinna som vid 40 års ålder beslutar sig för att genomgå en könskorrigerande operation. Ingen accepterar hennes beslut och hon förlorar allt hon har – kärleken från familjen, hustrun och barnen.

Filmen har också vunnit priser på filmfestivalerna i Kraków, Locarno, Lissabon, St Petersburg, Kiev och Los Angeles.

Bielawska kommer från Zakopane, har fått sin utbildning på Radio- och TV-universitetet i Katowice och Studio Próbs filmskola i Warszawa, där hon undervisades av Andrzej Wajda. Hon har tidigare fått pris för filmerna Koniec lata (Slut på sommaren) 2007 och dokumentären Warszawa 2009, som hon gjorde tillsammans med Julia Ruszkiewicz. (culture.pl 22 april 16)