Deltagare från hela världen tågade för livet

Tusentals människor från hela världen, många draperade i israeliska flaggor, kom till den polska staden Oświęcim (Auschwitz på tyska) för att med en marsch för de levande – March of the Living – hedra de runt en miljon människor som mördades i det nazistiska dödslägret under andra världskriget.

Deltagarna går genom den ökända porten med texten Arbeit macht frei (Arbete gör dig fri) och den ett par km långa vägen till kvinnoavdelningen Birkenau. Hela lägret är idag ett museum som sköts av staten, men många länder ger ekonomiska bidrag till driften.

Marschen, i år den tjugoåttonde, hålls traditionsenligt på den dag då israelerna minns Förintelsen. Tanken är att påminna om de dödsmarscher som hundratusentals judar tvingades ta sig igenom för att komma till något av de koncentrationsläger som byggts i Polen och runt omkring i Europa.

Sammanlagt beräknas över 200 000 judar ha deltagit i marschen någon gång under de år som gått sedan starten 1988, uppger arrangörerna, organisationen International March of the Living. (Warsaw Voice och wB 6 maj 16)