Duda vill ha kanadensisk trupp i Polen

President Andrzej Duda. Foto: Lukasz Plewnia. wikipedia.

President Andrzej Duda. Foto: Lukasz Plewnia. wikipedia.

Jag ser fram emot en ökad närvaro av kanadensiska trupper i Polen. Det sade president Duda, som är på besök i Kanada.

Vid samtalen med premiärminister Justin Trudeau kommer presidenten att diskutera sommarens Natotoppmöte i Warszawa, där frågan om en förstärkning av Natos östra flank ska diskuteras. Polen hoppas på en permanent Natobas på egen mark, men såväl Natos biträdande generalsekreterare Alexander Vershbow som flera tjänstemän från det amerikanska försvarsdepartementet säger att det i stället kommer roterande trupper till försvarsorganisationens östra delar. USA har också antytt att beslutet kan påverkas av den konstitutionella krisen i Polen. I ett brev från den amerikanske utrikesministern John Kerry nyligen underströks vikten av ett gemensamt engagemang för gemensamma ideal om demokrati och rättsstatsprincipen. (TVP och wB 9 maj 6)

Läs mer om den konstitutionella krisen >>

Läs om den senaste demonstrationen mot regeringens politik >>