PiS stöder omval av Tusk

Förre premiärministern Donald Tusk råder regeringen att följa Venedigkommissionens rekommendationer. Foto: wikimedia.

Förre premiärministern Donald Tusk råder regeringen att följa Venedigkommissionens rekommendationer.
Foto: wikimedia.

Donald Tusks mandat som ordförande i Europeiska rådet går ut i höst och det har länge varit en öppen fråga om det nuvarande regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) kommer att stödja ett omval. Framträdande partimedlemmar har tvärtom sagt att Tusk inte kan räkna med stöd från regeringspartiet, som helst vill se honom stå till svars för flygolyckan vid Smolensk 2010, när dåvarande presidenten Lech Kaczyński och 97 andra personer omkom.

Tusk var då premiärminister i Polen och ledde en regering som bestod av hans eget parti Medborgarplattformen (PO) och Bondepartiet (PSL).

För några veckor sedan kandiderade PiS-parlamentarikern Janusz Wojciechowski till Europeiska Revisionsrätten, men han fick inget stöd från polska EU-parlamentariker från Medborgarplattformen.

Därmed bröt man mot en oskriven regel, polacker röstar alltid på polacker, säger PiS-parlamentarikern Ryszard Czarnecki.

Men Jarosław Kaczyński kommer inte att offra den principen för att ge igen, PiS kommer att stödja ett omval av Tusk. Om han inte blir omvald kommer det inte att bero på PiS, vår ledare kommer inte att bryta regeln om att polacker röstar på polacker. (Rzeczpospolita och wB 9 maj 16)

Läs mer om Smolenskolyckan >>