Säkerhetschefen: Tusk lät avlyssna över 40 journalister

Publicerad 2016-05-12 12:46
Säkerhetschefen Mariusz Kamiński. Foto: Jarosław Roland Kruk, wikipedia.

Säkerhetschefen Mariusz Kamiński.
Foto: Jarosław Roland Kruk, wikipedia.

Över 40 journalister övervakades av säkerhetspolisen under åren 2007–2015, när Medborgarplattformen (PO) satt vid makten. Det sade säkerhetschefen Mariusz Kamiński på onsdagen i parlamentet, när det var hans tur att bidra till regeringens redovisning av sina företrädares misshushållning och vanstyre.

De övervakade journalisterna arbetade på såväl etermedia som på tidningar och tidskrifter av olika politisk kulör, från liberala till nationalistiska, sade Kamiński.

Ingen vill sättas under övervakning för sina politiska åsikters skull, sade säkerhetschefen. Vad skulle ni säga om vi gjorde likadant?

Redan i februari informerade Kamiński i parlamentet om att Säpo avlyssnade journalisters telefoner. Det ska ha hänt i samband med den s.k. avlyssningsskandalen sommaren 2014. En rad toppolitiker och ämbetsmän hade fått sina middagskonversationer på Warszawas innekrogar inspelade, och i god före parlamentsvalet publicerade veckotidningen Wprost de saftigaste bitarna, vilket i hög grad bidrog till att Medborgarplattformen led ett svidande nederlag i parlamentsvalet hösten 2015.

Mariusz Kamiński var chef för Antikorruptionsbyrån, CBA, när regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) satt vid makten 2005–2007. Han anklagades för att trakassera PiS politiska motståndare och sparkades 2009. I stället blev han politiker och ett av toppnamnen inom PiS. Han blev också parlamentsledamot och fick parlamentarisk immunitet – därför sköts utredningen av anklagelserna om maktmissbruk på framtiden.

Till slut blev det i alla fall rättegång och 2015 dömdes Kamiński för maktmissbruk till tre års fängelse och tio års förbud att inneha offentlig tjänst. Men så kom parlamentsvalet, PiS vann och president Duda benådade Kamiński. Av premiärminister Beata Szydło utnämndes han till samordnare och högste chef för landets säkerhetstjänster.

Benådningen var unik i sitt slag och gjordes innan den fällande domen vunnit laga kraft. Domstolen har därefter lagt ner målet. (Polskie Radio och wB 12 maj 16)Sök i webb-Bulletinen