En samlad opposition får fler röster än PiS

Om oppositionspartierna Medborgarplattformen (PO), Moderna (Nowoczesna), Bondepartiet (PSL), Din Rörelse (Twój Ruch) och Vänsteralliansen (SLD) samlade sina kandidater på en gemensam valsedel skulle 38 % av väljarna rösta på om det vore val idag. Det visar en färsk undersökning från opinionsinstitutet TNS Polska.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), som ju redan i valet i höstas fick med flera små högerpartier på sina valsedlar, skulle få 33 %, och missnöjespartiet Kukiz’15 skulle få 13 %.

Högerextrema KORWiN som idag inte har någon plats i parlamentet skulle få 6 % och det unga vänsterpartiet Tillsammans (Razem) 3 %.

Om oppositionen inte går i koalition skulle PiS få 34 %, alltså 1 procentenhet mer, Nowoczesna 20 % och Medborgarplattformen 17 % av rösterna.

Att samla oppositionen skulle alltså kunna vara ett vinnande koncept under förutsättning att partierna kan samsas under samma flagg. Medborgarplattformen och Bondepartiet har ju tillsammans regerat i åtta år, fram till höstens val, då de led ett svidande nederlag. Det nya partiet Moderna uppstod när yngre stadsbor hoppade av från Medborgarplattformen och de kan säkert fungera ihop.

Frågan är hur det populistiska Din Rörelse, som i Polen anses vara ett vänsterparti, skulle fungera i en sådan koalition. Partiet finns idag inte i parlamentet, och att eventuellt till och med hamna i regeringsställning kanske skulle få ledaren Janusz Palikot mindre oppositionslysten.

Vänsteralliansen är idag ett tilltufsat parti, som efter ett antal decennier i parlamentet nu i princip är utraderade. Samtidigt har partiets suttit i regeringsställning flera gånger och har en bred parlamentarisk erfarenhet. (Warsaw Voice och wB 13 maj 16)