Startskottet för USAs robotförsvar i Polen har gått

Vi gick med i Nato för många år sedan, men nu kan vi verkligen se att vi är med. Detta är en viktig dag för Polen, för i och med detta stärks vår säkerhet, sade president Andrzej Duda vid en ceremoni som symboliserar starten av det amerikanska robotförsvarssystem som ska kunna stoppa kort- och medeldistansraketer från Mellanöstern.

Anläggningen ska uppföras i Redzikowo nära Östersjökusten, och hör ihop med en liknande flygvapenbas som nyligen färdigställts i Rumänien. Den ska stå klar 2018.

Redzikowo ligger bara 25 mil från den ryska enklaven Kaliningrad, och Ryssland, som i flera år protesterat mot antiraketbasen, uppfattar den som ett hot mot sin egen säkerhet. President Putin sade på fredagen att Ryssland kommer att vidta de åtgärder som behövs för att återställa den strategiska balansen.

Närvarande vid evenemanget var också USAs biträdande försvarsminister Robert O. Work och försvarsminister Antoni Macierewicz. (Warsaw Voice och wB 16 maj 16)