Szczecin river sovjetiskt krigsminne

Tacksamhetsmonumentet till Röda armén ska nu plockas ner. Foto. Flickr.

Tacksamhetsmonumentet till Röda armén ska nu plockas ner.
Foto. Flickr.

Det tacksamhetsmonument som efter andra världskriget restes till minne av Röda Arméns intåg i staden 1945 ska nu tas ner, efter ett beslut av fullmäktige. Röstsiffrorna var 23–3.

Det är högerextrema krafter som vill ta ner monumentet, säger Dawid Krzystek från Vänsteralliansen (SLD). De har ingen respekt för alla de tusentals sovjetiska och polska soldater som dödades här under andra världskriget. Beslutet är inte juridiskt bindande, och jag är säker på att borgmästaren inte kommer att tillåta att monumentet tas bort utan att först prata med Ryssland.

Marek Duklanowski från regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) anser tvärtom att de som bor i staden vill bli av med monumentet.

Röda armén kom inte som någon befriare, Röda armén gjorde invånarna här till slavar, säger Duklanowski.

De sovjetiska monumenten har blivit ett irritationsmoment i relationerna mellan Ryssland och Polen. Gång efter annan plockas ett monument ner, ibland med hänvisning till att de håller på att rasa ihop, och varje gång reagerar Moskva bistert.

Enligt ett avtal från 1994 åtar sig Polen och Ryssland att vårda varandras krigskyrkogårdar och  de monument som står där. Polackerna påpekar att de minnesmärken som flyttas eller tas ner inte faller in under det avtalet – det är monument som står på andra ställen än kyrkogårdar.

Minnesmärken till Sovjetunionens ära som uppfördes under kommunisttiden, från andra världskriget till det första fria valet 1989, har inte alltid setts med någon större förtjusning av befolkningen, som inte hyser några nostalgiska känslor i det sammanhanget.

Utrikesdepartementet i Moskva beskriver situationen som ett statykrig, som kommer att få negativa konsekvenser. (Polskie Radio och wB 18 maj 16)