Putin: Vi tvingas svara på robotförsvar i Polen

Rysslands president Vladimir Putin. Foto: flickr.

Rysslands president Vladimir Putin. Foto: flickr.

Ryssland kommer att tvingas till åtgärder med anledning av USAs robotsköld i Polen och Rumänien. Det sade president Vladimir Putin på fredagen vid sitt besök i Atén. Vi tvingas reagera och då kan Polen och Rumänien hamna rakt i vårt sikte. Vi måste reagera på det som USA nu håller på med.

En amerikansk antirobotsköld står sedan ett par veckor klar i Rumänien, och inom kort påbörjas byggandet av en liknande anläggning i Polen. Tillsammans utgör de två anläggningarna var sin del av det amerikanska missilförsvaret i Europa, och avsikten är att skydda amerikanska trupper och Natos allierade mot missiler som avfyras från Mellanöstern. Den polska basen ska stå klar 2018. (TVP 27 maj 16)