Oppositionen slåss och PiS får ökat stöd

Premiärminister Beata Szydło höll räfst och rättarting med den förra regeringen.

Premiärminister Beata Szydłos parti PiS stöds av allt fler väljare. Inte minst för att oppositionen slåss inbördes.

Om det vore val idag skulle regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) få 32,6 % av rösterna, en ökning med 5 % sedan förra mätningen. Det visar en färsk undersökning från opinionsinstitutet Ibris.

Moderna (Nowoczesna) ligger kvar på 21,1 % och oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) ökar med 2 % till16,2 %.

Kukiz’15 får 7,5 %, Med 4,9 % närmar sig Vänsteralliansen (SLD) 5-procentsspärren. PSL (Bondeförbundet) får 4,2 %, Korwin 3,9 % och vänsterpartiet Tillsammans får 3,8 %. Knappt 6 % har inte bestämt sig.

Vore det val idag skulle nästan 60 % sannolikt gå och rösta, 8,5 % kanske, runt 40 % förmodligen inte och 2,2 % har inte bestämt sig.

Det hände mycket i politiken i maj men det återspeglas inte i opinionsmätningen, säger Ibris analytiker Marcin Duma. PiS får en skjuts av att oppositionen är så splittrad. Dels slåss Moderna och Medborgarplattformen om vem som egentligen är oppositionsledare, dels förekommer interna strider inom Medborgarplattformen.

Det vettigaste för oppositionen vore att gå samman i en gemensam kamp mot regeringen, men just nu ser det inte ut som ett realistiskt scenario, konstaterar han.

Resultatet påverkas också av de oroliga signalerna utifrån, som den väntade sänkningen av det polska kreditbetyget och premiärminister Beata Szydłos förändrade relationer till EU-kommissionen, säger Duma. Mycket hänger nu på vad som händer i juni, då EU-kommissionen kommer med en bedömning av rättssäkerheten i Polen.

Viktigast för PiS är nu att uppfylla sina viktigaste vallöften, som sänkningen av pensionsåldern, höjningen av grundavdraget och införandet av en lägsta timlön. Och för president Duda handlar det om att lösa krisen för dem som tog bolån i schweizerfranc. (onet.pl)