Nato ökar sin närvaro i Polen efter toppmötet

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Foto: Joerg Koch, wikipedia.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
Foto: Joerg Koch, wikipedia.

Låt mig vara tydlig: efter Natos toppmöte i juli kommer det att finnas mer Natotrupper i Polen. Avsikten är att sända en signal att ett angrepp på Polen är ett angrepp på hela försvarsalliansen. Det sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg som på tisdagen besökte Warszawa för att diskutera förberedelserna för toppmötet den 8–9 juli i den polska huvudstaden. Avsikten är inte att provocera utan att undvika konflikter. Det är den största förstärkningen av vårt kollektiva försvar sedan kalla krigets slut.

Han underströk Natos nära politiska relationer med Polen och påminde om polska soldaters insatser under Natoflagg i Afghanistan.

Toppmötet i sommar hålls i en orolig tid, vi möts av utmaningar i både öster och söder, sade Stoltenberg. I öster har Ryssland annekterat Krim och fortsätter sina aktioner mot Ukraina, Ryssland har också gjort en betydande upprustning av sina militära krafter från Barents hav via Östersjön till Svarta havet och östra Medelhavet. I söder har oron i Mellanöstern och Nordafrika utlöst den största flyktingströmmen sedan andra världskriget. Andra hot är terrorismen och spridningen av kärnvapen. Det är detta toppmötet kommer att fokusera på.

Försvarsminister Antoni Macierewicz sade att av Natos fyra roterande stridsbataljoner kommer en att stationeras i Polen och de övriga i Estland, Lettland och Litauen. Det kommer att innebära en betydande ökning av Natos permanenta närvaro i Östeuropa. (Polskie Radio 31 maj 16)