Sjuksköterskor i strejk för lön och bättre arbetsvillkor

Sjuksköterskorna på det stora barnsjukhuset i Warszawa strejkar för bättre lön, bättre arbetsförhållanden och bättre utsikter för framtiden. Foto: Cezary Piwowarski, wikipedia.

Sjuksköterskorna på det stora barnsjukhuset i Warszawa strejkar för bättre lön, bättre arbetsförhållanden och bättre utsikter för framtiden. Foto: Cezary Piwowarski, wikipedia.

Situationen i vården kommer att bli dramatisk om regeringen inte vidtar åtgärder, säger Magdalena Nasiłowska, talesperson för sjuksköterskorna på Centrum Zdrowia Dziecka, det stora barnspecialistsjukhus i Warszawa, som gick ut i strejk för en vecka sedan.

Personalen åldras, 470 av sjuksköterskorna här har arbetat i mer än 20 år, och det kommer inte många nya. De unga som utbildas vet att de får betydligt bättre betalt utomlands, säger Nasiłowska.

Sköterskorna kräver dels att få ut den löneförhöjning på 400 złoty i månaden (drygt 900 svenska kronor) som de blivit lovade, dels att minst 70 nya sjuksköterskor anställs för att säkra vårdkvaliteten.

Hälsominister Konstantin Radziwiłł vädjar till sköterskorna att återvända till ”de sjuka barnens sängkant”. Han försäkrar att ingen av de unga patienterna blir lidande på strejken, men tillstår att barnen och deras familjer känner sig otrygga när sjuksköterskorna inte kommer till jobbet. En del barn har fått omplaceras på andra sjukhus.

Vi har inte fått ut den lön vi har blivit lovade, säger sjuksköterskorna, och nu vill vi ha en garanti för att regeringen inte lurar oss. (polityka.pl 1 juni 16)