PiS satsar på bostäder till lågavlönade

Regeringen vill bygga nya billiga lägenheter. Foto: Zdzisław Adam Niedźwiecki, wikipedia.

Regeringen vill bygga nya billiga lägenheter.
Foto: Zdzisław Adam Niedźwiecki, wikipedia.

Vi vill att polackerna ska bo bra och det till en kostnad som man har råd till, sade premiärminister Beata Szydło när hon på fredagen presenterade regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) nya bostadsprogram, Lägenhet+.

Projektet är en del av det stödpaket som ska stödja barnfamiljerna, den första delen är det nya barnbidraget, 500+, som ger flerbarnsfamiljer 500 złoty per månad för varje barn från och men det andra.

För att få fram billiga bostäder inrättar regeringen en nationell bostadsfond som bygger flerfamiljshus på mark som ägs av staten. Till en början ska hyran vara låg, 10–20 złoty per kvadratmeter i månaden. En lägenhet på 60 kvadratmeter skulle alltså kosta mellan 600 och 1200 złoty per månad (1350–2700 svenska kronor).

Då har man råd att spara en summa varje månad, och så småningom kan man köpa sin bostad, sade Szydło.

Vi vill att polackerna ska bo bra men det ska inte ske på bekostnad av levnadsstandarden, sade premiärministern. Man ska ha en chans att äga sin bostad och därmed skapa trygghet för sig och sin familj.

De nya lägenheterna ska byggas i alla delar av landet och är tänkta för låg- och medelinkomsttagare. Stora familjer kommer att ha företräde, och man kommer att ta hänsyn till inkomsten.

Det här kommer inte att belasta budgeten, sade infrastrukturminister Andrzej Adamczyk. Staten har stora tillgångar i mark och egendom. Premiärministerns kansli kommer att få förslaget till sig under det tredje kvartalet i år. (WBS, TVP och Polskie Radio 3 juni 16)