Presidenten lägger fram nytt CHF-förslag i nästa vecka

I början av nästa vecka kommer presidentens nya lagförslag om konvertering av bolån från schweizerfranc, CHF, till złoty. Det säger president Andrzej Dudas talesperson, Marek Magierowski. Senare i veckan arrangerar presidentkansliet en offentlig debatt om förslaget. Förslaget tas antagligen upp i parlamentet redan i slutet av månaden.

Enligt det nya förslaget ska kostnaderna för bankerna delas på på flera år. Hushållen ska kunna välja mellan att avsluta lånen eller konvertera till en bestämd valutakurs. Det ska inte påverka vare sig centralbanken eller statsbudgeten, menar presidentens expertgrupp.

Hundratusentals polska familjer tog under många år sina lån i schweizerfranc, och när francen för några år sedan släpptes fri blev det som tidigare var en god affär plötsligt en lånefälla. Presidenten lovade under valkampanjen förra året att hjälpa dem som drabbats, vilket var en viktig orsak till att han vann valet. Redan i höstas lade han fram ett förslag om hur konverteringen skulle gå till, men det sågades av dåvarande centralbankschefen Marek Belka, som menade att det skulle innebära en betydande försvagning av banksektorn.

Eftersom regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har egen majoritet i parlamentet är det troligt att förslaget antas utan någon längre debatt. (Polskie Radio och Puls Biznesu 7 juni 16)