Högertidskrift kritiserar Applebaum och Sikorski

Den amerikanska journalisten Ann Applebaum.

Den amerikanska journalisten Ann Applebaum. Foto: wikipedia.

Den amerikanska journalisten Ann Applebaum och hennes man, förre utrikesministern Radosław Sikorski, får nu kritik i senaste numret av högerpopulistiska tidskriften wSiece (på Nätet).

Med sitt omfattande kontaktnät i medievärlden agerar de opinionsbildare och sprider en negativ bild av Polen utomlands, skriver tidskriften. De skriver om det polska valet, och deras åsikter citeras sedan i den ena vänsterliberala tidningen efter den andra. Det är Applebaum som bestämmer vad den amerikanska eliten ska ha för uppfattning om regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), om regeringen och den polska politiken.

Den kände högerjournalisten Bronisław Wildstein säger till Polskie Radio att Applebaum i egenskap av f.d. ministerfru inte borde skriva om händelserna i Polen.

Hon agerar i oppositionens intresse, säger Wildstein. Vi, konservativa i Polen, behandlas inte som fullvärdiga européer, det är som om vi tillhörde en mindre civilisation och var i behov av utbildning. Paret Sikorski sätter inte händelserna i sitt sammanhang, de beskriver inte bakgrunden till konflikterna.

Ju sämre de framställer Polen i utländska medier, desto svagare blir vår position utomlands, i synnerhet i tvister med Tyskland skriver en annan krönikör. (wSieci och Polskie Radio 4 juni 16)