Konflikten på barnsjukhuset över

Sjuksköterskorna på det stora barnsjukhuset i Warszawa strejkar för bättre lön, bättre arbetsförhållanden och bättre utsikter för framtiden. Foto: Cezary Piwowarski, wikipedia.

Strejken på det stora barnsjukhuset i Warszawa är över.
Foto: Cezary Piwowarski, wikipedia.

Sjuksköterskestrejken på Polens största barnsjukhus i Warszawa, Centrum Zdrowia Dziecka, CZD, är nu slut, och sköterskorna får 300 złoty mer i månaden från augusti.

Strejken, som har pågått i drygt två veckor har varit infekterad. Sjuksköterskorna ansåg att de fått löfte om en löneökning på 400 złoty men bara fått en mindre del. Från början krävde de 500 złoty, mer personal och bättre arbetsförhållanden. Sjukhusledningen bjöd 250 złoty och stängde fyra vårdavdelningar eftersom personalen gick i strejk.

Hälsodepartementet gick under strejken ut och anklagade facket för att höjt kraven under förhandlingarnas gång och för att inte vilja få slut på konflikten. Man uppmanade också de strejkande att återvända till sina små patienters sängkant.

Premiärminister Beata Szydło sade att alltihop var den förra regeringens fel och utlovar lägga fram förslag om ändringar i vården i nästa månad.

Nu har parterna emellertid enats om en kompromiss, strejken är över och allt kommer att återgå till det normala. Dessutom avsatte parlamentet på onsdagskvällen en miljon złoty till sjukhuset – enligt sjukhusledningen har strejken orsakat förluster på 5,5 miljoner. (Warsaw Voice och Polskie Radio 9 juni 16)