Polen nysatsar på varv och sjöfart

Vi har nu ett lagförslag som ska bygga upp sjöfarts- och varvsindustrierna igen, Det sade premiärminister Beata Szydło på en konferens i Szczecin på torsdagen.

Förslaget är utarbetat av departementet för sjöfartsekonomi, och det ska bidra till att det skapas tusentals nya jobb och göra den polska skeppsbyggarindustrin till en storspelare på den internationella arenan, sade Szydło. Det är ett omfattande program som ska utveckla både varvsindustrin och sjöfartsekonomin och andra sektorer som är kopplade till dem.

De statliga polska varven gick i konkurs 2009, när EU inte längre accepterade att de fick gedigna statsbidrag för att kunna leva vidare. Över niotusen anställda förlorade jobbet.

Varven såldes och omstrukturerades, på sina håll byggs det fartyg igen, men det gamla varvsområdet har också utnyttjats till andra industrier och olika kulturella ändamål.

För ett par år sedan lade marinen en beställning på minst nio nya fartyg, vilket säkrade varvens framtid ytterligare några år. (Polskie Radio och wB 9 juni 16)